Please take your time to log in as to have access to all threads. Be so kind as to read the 'General Forum Rules' thread first before posting anything on the forum.
Please take your time to log in as to have access to all threads. Be so kind as to read the 'General Forum Rules' thread first before posting anything on the forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
BAKA! WebsiteBAKA! Website  FacebookFacebook  HomeHome  Forum PortalForum Portal  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem

Go down 
AuthorMessage
kaZeta
Admin
kaZeta


Location : Antwerp
Kreidlers : 1973 RS-R 60 Special + 1969 TM 60 Custom + 1974 SOBW-Racer + 1981 RMC Caféracer + 1973 MP3x2
Post count : 803

Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem Empty
PostSubject: Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem   Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem Icon_minitimeWed Oct 22, 2008 9:54 am

Benzine

Bron: Bromfiets Nr 4, 2000
Auteur: COK VAN DEN HEUVEL
Dit artikel is nog steeds hier te bestellen: http://shop.targetpress.nl/index1.html

Wie kent niet het bekende verhaal van 'met één trap lopen' bij een brommer die al jaren stilstond? Als alles meezat kon dat ook echt wel eens gebeuren. Tegenwoordig zal het eerder zo zijn dat je al na drie maanden met geen mogelijkheid nog leven in een motorblok kan stampen.


Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem Techni10

Helaas is dat laatste iets waar we aan moeten wennen. Dat de benzine niet meer die van vroeger is, moeten we letterlijk nemen. De chemische samenstelling is namelijk nogal ingrijpend veranderd. Omwille van het koolmonoxidegehalte in de uitlaatgassen is een aantal bestanddelen uit de brandstof verwijderd en zijn er een aantal vervangen. We weten allemaal dat het lood verdwenen is. Dichtgommen van een carburateur kwam ook vroeger wel voor, maar dan had een brommer de pech jaren stil te staan met de kraan open en een volle tank. Heel langzaam verdampte alle benzine in de tank. De achterblijvende brandstof dikte zodoende steeds verder in. Als na genoeg tijd de hele brandstofvoorraad vervlogen was, bleef er een laagje gom achter op de bodem van de tank. En daar zit dus nog een benzinekraan en een carburateur onder.


Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem Techni11

Volle tank
Bij dat verdampen verdwijnen eerst de lichte delen uit de brandstof. Deze meest vluchtige delen geven weliswaar het minste energie, maar ze ontbranden wel het snelst. Je zou dit 'startbenzine' kunnen noemen. Als er alleen maar van die lichte delen in de tank zouden zitten, zou het verbruik gigantisch hoog zijn. Het zijn de 'zware deeltjes' in de benzine die bij verbranding zoveel energie geven, dat de motor ook echt wat presteert. Verdampen gaat het makkelijkst als er ventilatie is. Dit moeten we nu even iets ruimer zien dan denken aan ventilatoren. Een grote luchtkamer boven de brandstof (bijvoorbeeld in een halflege tank) kan veel damp opnemen. De uitwisseling van gassen via de tankventilatie zorgt voor de aanvoer van verse lucht. Dat uitwisselen van gassen vindt ook plaats als de brommer goed tochtvrij staat opgesteld. Temperatuurswisselingen zijn al genoeg om toch, door uitzetten en krimpen van gassen, voor gaswisselingen in een tank te zorgen. Vandaar dat ook een niet-lekkende brommer zo kan ruiken in de schuur. Hoe groter de luchtkamer boven de benzine, hoe meer verdamping. Vandaar het oude advies om een brommer met een volle tank weg te zetten. Als er een kleine luchtkamer is komt verdamping maar moeilijk op gang. Ook het risico van roestvorming is kleiner. Vroeger was een alternatief advies om de tank juist helemaal leeg te maken. Gomvorming is op die manier uitgesloten, maar roestvorming is een bezwaar. Nog een nadeel van de lege tank is dat rubbers in benzinekranen en carburateurs verdrogen, hard worden of krimpen. Als je dan weer benzine in de tank doet, zal de kraan blijven lekken tot het rubber (kurk, leer) zover opgezwollen is dat het weer afdicht. In veel gevallen is dit ijdele hoop. Dus toch weer een volle tank? Eerlijk gezegd neig ik er steeds meer naar om de nadelen van een lege tank maar voor lief te nemen bij het stallen van een brommer.


Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem Techni12

Lege tank
In moderne benzine zit heel veel aceton, in de functie van 'lichte delen'. Die vervliegt zo snel, daar helpt niks tegen. Wat nog veel erger is: de benzine neemt water op, terwijl dat vroeger in een druppel onderin de tank bleef liggen. Dat water trekt, ook al is het met benzine vermengd, toch zuurstof aan. En dat geeft roestvorming, terwijl er gewoon benzine in de tank zit!! In het Duitse blad Oldtimer Praxis lazen we een artikel waarin verteld werd dat doorroestende tanks van klassiekers aan de orde van de dag zijn. Het schijnt zelfs zo te zijn dat autofabrikanten (die wisten wat er aan zat te komen) om deze reden al 15 jaar kunststof brandstoftanks in hun blikken dozen op wielen toepassen.


Rubbervreter
In ieder geval is hiermee ook verklaard waarom rubbertjes en kurkjes in benzinekranen tegenwoordig zo snel vergaan. Die aceton vreet ze op. Er zijn allerlei middelen op de markt om de nadelen van moderne benzine op te vangen; naast loodvervangers zijn er nu ook 'brandstofstabilisatoren' op de markt. Die kom je tegen bij watersportwinkels. Buitenboordmotoren liggen ook vaak lange tijd ongebruikt opgeslagen. Toevoeging van zo'n stabilisator moet het vervliegen van de lichte brandstofdelen tegengaan. De volgende stap zou dan een hele vervangingsmarkt voor benzinekraanrubbers kunnen worden. Bij moderne motorfietsen komen daar gasschuifmembranen bij; die 'groeien' onder invloed van de benzine. Gek genoeg doen deze problemen zich minder voor als de brommer regelmatig gebruikt wordt. Benzine heeft wel degelijk een zelfreinigende werking. Daarvoor moet het kennelijk bewegen, of doorstromen. Vandaar ook dat gom nog het best te verwijderen is met ... meer benzine. Wat blijft is het opvreten van 'kraanleertjes' en ook pakkingen van vlotterbakken blijken ineens 'gegroeid' als je de carburateur weer dicht wil maken.


Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem Techni13

Blijven rijden
Als, na een periode van stilstand, de kraan weer zover is dat hij niet meer lekt, en de carburateur is ook weer schoon, dan ben je nog niet klaar. Als je nu heel regelmatig gaat rijden kan het zijn dat de doorstromende benzine zelf de resten oplost en via de verbranding afvoert. Groter is de kans dat er een prop voor een sproeier of vlotternaald blijft steken. Ga je dus rijden met een brommer die deze perikelen heeft gehad, bereid je er dan op voor om desnoods onderweg te moeten sleutelen. Neem dus geschikt gereedschap mee. Het toevoegen van een brandstofreiniger is soms een goede zaak. Toch zien we ook hier een aantal nadelen. De rubber delen in het brandstofsysteem kunnen worden aangetast. Ook de smering kan in gevaar komen, omdat de olie zich minder goed mengt met de benzine als er reiniger in zit. Het is normaal dat de brommer niet zo mooi loopt met die rommel in de tank. Wel zorgen dat je de tank in één keer leegrijdt.


Red het hendeltje
Vaak wil na lange tijd stilstaan een kraanhendeltje niet meer bewegen. Geen geweld, want dan breekt het zeker af! Het rubbertje is vaak zozeer vergaan dat het helemaal vastgebakken zit. Het rubbertje is niet meer te redden, maar het hendeltje nog wel. Demonteer de kraan en maak de onderdelen schoon. Voor onze benzinetankjes is de moderne brandstof niet best. Voor de Haagse schatkist daarentegen is de benzine met zijn prijs van bijna drie gulden zeer geschikt. Tenzij vandaag of morgen blijkt dat de bodem van de staatskas ook van rubber is. Zorg dan dat u in de buurt bent!
Back to top Go down
http://www.kreidler.be
 
Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Homoet 6P glaswol gedempt voor SB
» Hoe prepareer ik mijn brommer voor de spuiter
» Poedercoaten – Een goed alternatief voor spuiten
» TUTORIAL: RS-hevels aanpassen voor bromfiets
» Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Magazine article scans :: Dutch Articles-
Jump to: