Please take your time to log in as to have access to all threads. Be so kind as to read the 'General Forum Rules' thread first before posting anything on the forum.
Please take your time to log in as to have access to all threads. Be so kind as to read the 'General Forum Rules' thread first before posting anything on the forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
BAKA! WebsiteBAKA! Website  FacebookFacebook  HomeHome  Forum PortalForum Portal  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Hou het hoofd koel...

Go down 
AuthorMessage
kaZeta
Admin
kaZeta


Location : Antwerp
Kreidlers : 1973 RS-R 60 Special + 1969 TM 60 Custom + 1974 SOBW-Racer + 1981 RMC Caféracer + 1973 MP3x2
Post count : 803

Hou het hoofd koel... Empty
PostSubject: Hou het hoofd koel...   Hou het hoofd koel... Icon_minitimeTue Apr 05, 2011 4:11 pm

Test van valhelmen voor motorrijders

Bron: Test-Aankoop Nr 319, 1990

Een leren pak, handschoenen en stevige laarzen beschermen een motorrijder bij een val. Belangrijker nog voor de veiligheid is een valhelm. Wij helpen u kiezen op basis van talrijke praktische proeven en labtests.


Hou het hoofd koel... Test_v10

In het verleden droegen alleen voorzichtige motorrijders een helm. Die helm was van kurk en was bekleed met leder of stof. Met een eveneens stoffen sluiting werd de helm bevestigd. Dit type helm bood natuurlijk minder bescherming dan de huidige modellen... maar beter iets dan niets, nietwaar? Sindsdien is er veel veranderd. Statistieken tonen aan dat meer dan één derde van de valpartijen met motorrijders resulteerde in een schedelbreuk, waarvan de gevolgen aanzienlijk konden verminderd of zelfs vermeden worden door het korrekt gebruik van een geode valhelm. Vandaar dat de overheid maatregelen heeft genomen en de fabrikanten nieuwe en beter aangepaste modellen op de markt hebben gebracht.


Hou het hoofd koel... Test_v11
Alle in België verkochte helmen moeten het officiële conformiteitslabel dragen.
Spijtig genoeg is dit label geen garantie voor de veiligheid. Terwijl de overheid rustig verder soest,
legt Test-aankoop nogmaals de vinger op de wonde en waarschuwt de verbruikers voor produkten
waarvan de veiligheid theoretisch gewaarborgd is, maar in feite te wensen overlaten.

De wettelijke voorschriften
De Belgische wetgever onderscheidt drie types van gemotoriseerde tweewielers:

- bromfietsen van klasse A met een cylinderinhoud kleiner dan of gelijk aan 50 cm3 die door hun konstruktie of motorvermogen niet konstant sneller dan 25 km/u kunnen rijden.

- bromfietsen van klasse B die in dezelfde omstandigheden constant een snelheid van 40 km/u kunnen halen.

- motorfietsen hebben een cilinderinhoud van meer dan 50 cm3 en/of kunnen gedurende langere tijd een gemiddelde snelheid halen van meer dan 40 km/u. Meer informatie over rijbewijs, verzekering, te vervullen formaliteiten, enz. kan u vinden in ons dossier in Budget en Recht 83 van februari 1989.

Voor wat betreft de helm: het gebruik ervan is verplicht zowel voor de bestuurder als voor de passagier, behalve voor de bromfietsen van klasse A, waarvoor geen enkele verplichting bestaat. Een toestand die wij ten zeerste betreuren aangezien de gevolgen van een val tegen 25 km per uur zeer ernstig, zoniet fatal kunnen zijn. Wij pleiten dan ook voor de veralgemening van het verplichte helmgebruik voor alle gemotoriseerde tweewielers. Merk ook op dat alle in België verkochte helmen een label moeten bevatten met de vermelding dat zij aan de wettelijke normen voldoen. Welke waarde dat heeft, bekijken we verderop.


Twee types van helmen
Momenteel zijn er twee types van helmen op de markt: de jet- en de integraalhelm.

- De jethelmen beschermen door hun vorm enkel de schedel. Het aangezicht, dat bij ongevallen of valpartijen vaak schokken moet verwerken, blijft dus zonder bescherming. Een ander ongemak van de jethelm is dat hij geen bescherming biedt tegen koude en regen. Positief is dan weer het grote gezichtsveld, wat vooral in de stad een niet te versmaden voordeel is.

Hou het hoofd koel... Test_v12
- De integraalhelmen beschermen het hoofd volledig en houden ook de koude af. Keerzijde van de medaille: een beperkter gezichtsveld, een vizier dat kan beslaan bij lage snelheid en de temperatuur binnenin kan aardig wat oplopen bij warm weer.

Hou het hoofd koel... Test_v13
- Welke kiezen? Rekening houdend met wat voorafging en vooral met het aspekt veiligheid zijn integraalhelmen zonder twijfel te verkiezen boven jethelmen. Omdat zij ook het meest verkocht worden, hebben wij in onze nieuwe test enkel dit type onderzocht. Als u ondanks de mindere bescherming die hij biedt toch een jethelm wil kopen, draag hem dan steeds met een krasbestendige, plastieken beschermingsbril met een niet-metalen montuur, indien een vizier ontbreekt.


Vergelijkbaar maar verschillend
Zoals u merkt, bestaat een integraalhelm uit een buitenschaal van onbuigzaam plastiek, een binnenlaag met polystyreenschuim om schokken op te vangen, een voering in schuimrubber voor het komfort en een sluiting om de helm op het hoofd te houden. Op het eerste gezicht lijkt de ene helm sterk op de andere. En toch verschillen ze soms aanzienlijk, zoals zal blijken.


Hou het hoofd koel... Test_v14

- De maat. De helm mag niet spannen aan de oren, aan de slapen en de kaken (indien wel wordt hij ongenietbaar voor lange trajekten). Het hoofd mag er ook niet in "zwemmen" : dit is niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk omdat de helm bij elke bult in de weg of windstoot gaat bewegen. Elk model van helm is verkrijgbaar in verschillende maten. In de meeste gevallen verschilt enkel de dikte van de voering - wat het geval is voor alle helmen in onze test - maar, voornamelijk bij de duurste helmen, kan ook de dikte van de binnenlaag of de maat van de buitenschaal verschillen.

- De buitenschaal bestaat uit een termoharder of uit termoplastisch materiaal. Beide bieden bescherming tegen schokken en inwerking van ozon, water, benzine, enz. De meeste helmen worden gemaakt van termoplastische materialen, zoals b.v. polycarbonaat en ABS. Noteer echter dat ze gevoelig zijn voor UV-stralen, verf (sommige motorrijders herschilderen hun helm verscheidene keren.. .), lijm (heel wat motorrijders plakken stickers op hun helm...). Op middellange of lange termijn zal dit de materialen verzwakken. Termoharders hebben daar niet van te lijden, maar deze materialen zoals b.v. Kevlar, zijn vaak zeer duur. Onthoud dat u beter nooit uw helm herschildert, noch bedekt met zelfklevers allerhande.


Hou het hoofd koel... Test_v15

- De kinband is zeer belangrijk omdat hij de helm op het hoofd houdt. Uit een onderzoek in Nederland is echter gebleken dat heel wat motorrijders de kinband niet, ofwel te los sluiten zodat zij de helm kunnen verliezen bij val of ongeval, met alle gevolgen vandien. Zoals blijkt uit de afbeelding hierboven, bestaan er verschillende types van kinbanden waarbij onze voorkeur uitgaat naar dat met drukknop. Het model met wurgsluiting is heel wat moeilijker vast te gespen. Nog beter zijn de modellen met een klep waarbij het onderste gedeelte van de helm in zijn geheel als kinband fungeert. Wij durven hopen dat dit type veralgemeend wordt.

- Het vizier in doorschijnend plastiek is meestal wel krasbestendig maar toch kan u het beter regelmatig vernieuwen om een optimale zichtbaarheid te bewaren (kostprijs: ongeveer 300 fr.). In een klimaat als het onze zijn plastieken kleurloze vizieren te verkiezen boven gekleurde, vanwege de grotere zichtbaarheid.


Hou het hoofd koel... Test_v16
Bij aanzienlijke schokken kan de schokabsorbtielaag beschadigd zijn, zonder
dat dit uiterlijk zichtbaar is. In dit geval koopt u beter een nieuwe helm.

Op de testbank
Bij de talrijke labtests en praktische proeven waaraan de helmen worden onderworpen, werden de Europese normen gevolgd. Daarbij werden van elk model verschillende exemplaren gebruikt. Een overzicht van de belangrijkste vaststellingen.

De veiligheid werd beoordeeld op basis van de volgende vier criteria:
- de schokabsorptie is uiteraard het belangrijkste criterium. De resultaten zijn echter verontrustend. Alhoewel alle helmen het officiële conformiteitslabel dragen is liefst één derde van de geteste helmen niet conform de norm; de overige twee derden voldoen aan de norm of bieden meer. Merk op dat we nergens een extreem negatief oordeel hebben toegekend : een niet-conforme helm is immers nog te verkiezen boven helemaal geen. Wat er ook van zij, men kan niet buiten volgende twee vaststellingen:

- heel wat fabrikanten laten zich weinig gelegen zijn aan de veiligheid van de verbruikers.
Zij verdienen uw vertrouwen niet;

- de officiële goedkeuring biedt onvoldoende waarborgen voor de veiligheid.
Bij gebrek aan regelmatige kontroles blijven onze tests dus noodzakelijk. Helemaal geen label is echter nog erger.


Hou het hoofd koel... Test_v18
Test van de schokabsorptie.

- de bestendigheid tegen doorboring is steeds voldoende. Wordt deze test echter uitgevoerd met vizier - wat niet voorgeschreven wordt door de norm - dan bieden enkel de Shoei-helmen voldoende weerstand. Ook hier is dus nog verbetering mogelijk;

- de stevigheid van de sluiting is meestal goed tot zeer goed en voldoet in elk geval aan de norm;


Hou het hoofd koel... Test_v17
Test van het weerstandsvermogen van de sluiting.

- de stabiliteitstest kijkt na of de helm wel op het hoofd blijft als er de achterzijde in bovenwaartse richting aan getrokken wordt. Op enkele uitzonderingen na zijn de resultaten bevredigend.

Het gebruiksgemak werd beoordeeld door een jury van motorrijders die zich mocht uitspreken over het gebruik (de helm opzetten, vast- en losmaken van de sluiting, afnemen, bewegen van het vizier en het bedienen van de eventueel aanwezige ventilatieopeningen) met of zonder handschoenen, met of zonder bril, over het komfort en over het gedrag in de regen (waterdichtheid, zichtbaarheid). Alle resultaten staan in de tabel: in het algemeen zijn ze bevredigend.


Hou het hoofd koel... Test_v19
Test van het weerstandsvermogen van het vizier.

En het vizier? Het meest treffende zwakke punt is het vizier bij het rijden in de regen en/of in de duisternis. Eens het vizier gekrast is, wordt de zichtbaarheid inderdaad heel wat minder goed. We herhalen dat men beter het vizier regelmatig vervangt.


Wat bij een ongeval?
Zoals u kon lezen in het testverslag moeten de meeste motorrijders, zowel bestuurders als passagiers, een helm dragen. Stelt men bij een ongeval met een motorrijder vast dat deze geen helm droeg, dan moet hij die aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval - samen met zijn verzekeraar - bewijzen dat het niet-dragen van een helm de kwetsuren van de motorrijder heeft verergerd en het gedeelte van de schade te wijten aan deze fout van het slachtoffer heeft verhoogd. Meestal wordt deze taak toevertrouwd aan een (medisch) expert, die wordt aangewezen door de rechtbank. In één van de zeldzame gerechtelijke uitspraken in deze materie (een ongeval veroorzaakt door een motorrijder die een passagier vervoerde zonder helm) besliste de rechter dat het feit dat de passagier geen helm droeg, geen verband had met de schade. De verantwoordelijke motorrijder en zijn verzekeraar moesten dus alle kosten van de letsels van de passagier betalen (Burgerlijke Rechtbank van Charleroi 02/11/86 - Verkeersrecht 1987, blz. 111).


Hou het hoofd koel... Test_v20
Test van het gebruiksgemak in de regen.

Bij een ongeval moet je nooit trachten de helm van het slachtoffer af te nemen. Dit toch doen kan letsels veroorzaken of verergeren. In sommige ernstige gevallen waarbij een mensenleven op het spel staat, zal de mond van het slachtoffer moeten vrijgemaakt worden, b.v. om kunstmatig te beademen. Met jethelmen gaat dit probleemloos maar met integraalhelmen is dit veel minder evident. Een pluim voor BMW en MDS waarbij het kindeel opgeklapt of verwijderd kan worden door het losmaken van twee schroeven met een muntstuk.


NOTA: de testresultaten worden niet gepost, deze zijn achterhaald en dus niet meer informatief.

Back to top Go down
http://www.kreidler.be
 
Hou het hoofd koel...
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Magazine article scans :: Dutch Articles-
Jump to: