Please take your time to log in as to have access to all threads. Be so kind as to read the 'General Forum Rules' thread first before posting anything on the forum.
Please take your time to log in as to have access to all threads. Be so kind as to read the 'General Forum Rules' thread first before posting anything on the forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
BAKA! WebsiteBAKA! Website  FacebookFacebook  HomeHome  Forum PortalForum Portal  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers

Go down 
2 posters
AuthorMessage
kaZeta
Admin
kaZeta


Location : Antwerp
Kreidlers : 1973 RS-R 60 Special + 1969 TM 60 Custom + 1974 SOBW-Racer + 1981 RMC Caféracer + 1973 MP3x2
Post count : 803

Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Empty
PostSubject: Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers   Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Icon_minitimeSun Nov 27, 2011 7:24 pm

Je bent jong en rijdt op een oude Kreidler.

Bron: Retro-Biker Nr 19, april 2011
Auteur: Ad van Poppel

Dit artikel is gepubliceerd met beperkte toelating van Retro-Biker.
Dit artikel is nog steeds hier te bestellen: www.retro-biker.be


Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Je_ben10

Wie zegt dat klassiekers er alleen zijn voor veertigplussers, komt bedrogen uit. De broers Frederik en Simon Massie (met wat hulp van hun vader) en Johan Van Dyck bewijzen het tegendeel met hun liefde voor Duitse Kreidler-bromfietsen uit de jaren zeventig.


Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Je_ben11
De Kreidlers van Frederik en Simon Massie.

In de garage van het ouderlijk huis van Frederik Massie staat een Honda CBF600. Maar die – op zich fraaie – motor is niet de aanleiding om met Frederik Massie te spreken. De aanleiding staat iets verderop: een fraaie Kreidler TM brommer bouwjaar 1979. En zijn jongere broer Simon heeft een wat ouder, rood exemplaar (uit 1972) met de voor Kreidler zo karakteristieke korte voorvorkpoten. De TM heeft een moderne telescoopvoorvork waarvan de poten tot aan de kroonplaat doorlopen. Beide brommers zijn voorzien van een geforceerde luchtkoeling die het zicht op de cilinderkop en de liggende cilinder ontneemt. Er is eigenlijk weinig van het motorblok te zien, want het carter en de cilinder zijn onder plaatwerk weggewerkt.


Wie in de jaren zestig en zeventig een Kreidler had, werd bewonderd. Bart Massie, jong in de jaren zeventig en de vader van Frederik en Simon: “Een Kreidler was toen de droom van elke jonge gast, maar voor de meesten was die te duur. ‘Iedereen’ zegt nu: ‘Zo’n Kreidler had ik willen hebben’.” Vader Massie maakte vorig jaar zijn jeugddroom waar – voor zijn zonen. Vroeger had hij als brommer Mobylettes en Honda Chaly’s. “Vanaf mijn twaalfde ben ik met brommers bezig geweest en later heb ik nog een Gilet 500 gehad. Tot twee jaar geleden had ik nog een VFR800 Honda. Ik heb geprobeerd bij de jongens de interesse voor techniek op te wekken. Ze hebben nog met die tweeversnellings-Chaly gereden maar ze hadden zin in een vierversnellingsbrommer.”


Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Je_ben12

In de Paasvakantie van 2010 gingen ze bij ‘Richard’ in Langendorp langs – die man heeft samen met zijn broer een enorme hoeveelheid brommers staan en is op praktisch alle oldtimerbeurzen aanwezig. Daar stonden naast het vele Japanse spul ook Kreidlers en Zündapps. Ze waren op zoek naar een Yamaha FS1, maar toen vader Massie de Kreidler TM zag, was hij ‘verkocht’. Aan de TM uit 1979 hoefde eigenlijk weinig gedaan te worden. Het kwam erop neer die goed in orde te zetten en te voorzien van nieuwe banden. “Hij was in goede staat. Het was niet de bedoeling die van nul op te bouwen. We hebben geluk gehad dat we geen grote restauratie hoefden te doen,” zegt Frederik Massie. Hij is er vorig jaar nog mee naar de Ardennen en naar Normandië geweest, samen met een vriend die een Suzuki heeft. Anders was het gesteld met de Kreidler van Simon Massie. Het exemplaar dat ze vonden, was uit het begin van de jaren zeventig en lang niet zo goed als de TM van Frederik. Vader Massie: “Die hebben we helemaal uit elkaar gehaald. Het frame hebben we opnieuw gespoten. Het is een functionele restauratie geweest. Niet helemaal volgens de regels van de kunst. Het had beter gekund maar het ging er de jongens ook om dat ze zich konden amuseren.” De restauratie was een karwei dat vorige zomer tijdens een groot verlof werd ondernomen.


Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Je_ben13

Het voordeel van Kreidler is volgens Bart Massie dat zo goed als alle onderdelen ervan nog verkrijgbaar zijn, nieuw of tweedehands. Op het internet wordt er nog veel aangeboden. Een ander voordeel is dat Kreidler, zo zegt Massie “…superdegelijk is. We hebben nauwelijks onderdelen hoeven te vervangen. De remmen waren nog goed, evenals de lamp. Het frame was perfect. Van de voorvork waren wel de dichtingen kapot. We hebben nieuwe dichtingen geplaatst en nieuwe olie erin gedaan. Er was geen slijtage, geen speling. Je kunt ermee blijven rijden.” De Massie’s hebben wel bekijks met hun Kreidlers. Zegt Frederik Massie: “Er was hier in de buurt een opendeurdag bij een motorzaak. Daar stonden de nieuwste modellen, maar toen wij er met onze Kreidlers waren, stond iedereen rond onze brommers.”


Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Je_ben14

Robuust
Dat robuuste karakter van een Kreidler spreekt ook Johan van Dyck aan. Van Dyck is 35 en marketing directeur bij Duvel-Moortgat. In zijn vrije tijd rijdt hij graag rond op een drieversnellings-Kreidler (volgens de papieren uit 1975) die hij kocht toen hij 16 was. “Het is ‘maar’ een bromfiets, maar die Duitsers moeten gedacht hebben, we maken er één die jaren mee gaat. Er zit amper plastic aan. Heel tof.” Inmiddels deden er zich hier en daar wat probleme voor: aan de lamp, aan de spaken… Zijn Kreidler is daarom deze winter in de ervisie gegaan. Van Dyck doet de herstelling en opkuis niet zelf. “Ik kan zelf wel olie wisselen, maar verder kan ik niets. Ik ben gaan zoeken naar iemand en ben verschillende zaken afgegaan. Steeds ben ik doorverwezen naar een ander. Ik vond toen wel iemand die wel eens wilde kijken en zijn advies was ‘koop een nieuwe bromfiets’. Dat wilde ik juist niet horen. Het was niet evident om een restaurateur van brommers te vinden.” Hij kwam ten slotte terecht bij DWO Motors in Oost-Vlaanderen.

Hoe is hij voor de Kreidler ‘gevallen’? Hij noemt zijn Kreidler jeugdsentiment. “Ik heb ‘m op een feestje gekocht van een vriend. Ik vond Kreidler de mooiste bromfiets. Toen ik 16, 17 was, was Kreidler al op zijn retour. Er reden nog wel Kreidlers rond, maar het was toen al een ‘oude’ brommer. Dat maakte die veel ‘cooler’ dan de gemiddelde brommer van toen, de Wallaroo’s en de Camino’s. Die Kreidler was mooi. Die beenschilden waren mooi. Ik wilde die hebben, ik móest die hebben. Mijn vriend had hem van de eerste eigenaar gekocht, maar hij was aan het sparen voor zijn eerste wagen (een Simca). Hij had dus geld nodig. Voor mij was het een geluk dat ik die over kon nemen. Ik heb er toen als student 33.000, 34.000 frank (nu 750 à 800 euro) voor betaald. Hij was ook volledig in orde.”


Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Je_ben15

Maar Van Dyck had nog nooit met een brommer gereden. “Er was op dat feestje een meisje dat vroeg of ze mee achterop mocht. Dat had ze nog nooit gedaan. Ik heb toen niet gezegd dat ik nog nooit met een brommer had gereden… We zijn nu al 18 jaar samen en daarvan 17 jaar getrouwd,” zegt hij. “Ik ben er indertijd een kaar van Antwerpen mee naar de kust gereden – en terug. Heen was te doen, maar terug was het koud en regende het. Het ging over niet-verlichte fietspaden. GPS bestond nog niet en ik ben een paar keer verkeerd gereden. En harder dan 40 ging die niet. Ik heb dat maar één keer gedaan.” Van Dyck’s Kreidler stond lang stil, tot drie jaar geleden. Van Dyck: “Toen heb ik ‘m weer eens gestart en hij liep direct. Ik ben ermee gaan rondrijden. Mijn vrouw zei nog: ‘Da’s toch belachelijk, zo’n grote man op een brommer’. Nu rijdt ze mee. We gaan er soms vanuit Bochout mee naar Antwerpen en dan hebben we veel bekijks. Het feit dat je maar 40 per uur rijdt, is heel rustgevend. Heel relaxed in de stad en erbuiten. Het is heel ontspannend om ’s avonds even te rijden.”


Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Je_ben16

De herstellingsoperatie van zijn Kreidler kost hem overigens een goede 1000 euro. Een echte restauratie zou overigens veel meer gekost hebben. Van Dyck: “Vanuit economisch perspectief is dat bedrag misschien ‘dom’. Je kunt ‘m daar nooit voor doorverkopen én winst maken. Maar ik heb een emotionele band met dat ‘stuk oud ijzer’. De Kreidler is een mooi object. Ik vind de vormgeving van de auto’s en brommers van vroeger mooier. Eleganter. Meer gericht op de vorm dan op aërodynamica. Dat is charme van oude voertuigen.”


Voor abonnementen zie www.retro.biker.be
(doorklikken op cover Retro-Biker rechtsboven)
Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Cover10


Last edited by kaZeta on Fri Jun 15, 2012 3:47 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://www.kreidler.be
bram

bram


Location : bouwel
Kreidlers : 1970 1973 1980
Post count : 53

Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Empty
PostSubject: Re: Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers   Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers Icon_minitimeTue Nov 29, 2011 5:07 pm

hihi dan moeten ze van mij ook een boek maken 19 jaar en 4 zotte kreidlers haha

Back to top Go down
 
Jong en een passie voor oude Kreidler-brommers
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Ruilbeurs Oude Motoren Club Herselt (12 & 13 november 2011)
» Homoet 6P glaswol gedempt voor SB
» Hoe prepareer ik mijn brommer voor de spuiter
» Poedercoaten – Een goed alternatief voor spuiten
» Moderne benzine: schadelijk voor het hele brandstofsysteem

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Magazine article scans :: Dutch Articles-
Jump to: