Please take your time to log in as to have access to all threads. Be so kind as to read the 'General Forum Rules' thread first before posting anything on the forum.
Please take your time to log in as to have access to all threads. Be so kind as to read the 'General Forum Rules' thread first before posting anything on the forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
BAKA! WebsiteBAKA! Website  FacebookFacebook  HomeHome  Forum PortalForum Portal  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Racen met de kraan dicht

Go down 
AuthorMessage
kaZeta
Admin
kaZeta


Location : Antwerp
Kreidlers : 1973 RS-R 60 Special + 1969 TM 60 Custom + 1974 SOBW-Racer + 1981 RMC Caféracer + 1973 MP3x2
Post count : 803

Racen met de kraan dicht Empty
PostSubject: Racen met de kraan dicht   Racen met de kraan dicht Icon_minitimeMon Jan 28, 2008 3:45 pm

De snelle low budget Kreidler van Pieter Capelle

Bron: Bromfiets Nr 4, 2000
Auteur: COK VAN DEN HEUVEL
Dit artikel is nog steeds hier te bestellen: http://shop.targetpress.nl/index1.html

Net 16 jaar oud slaagde Pieter Capelle uit Ommeren erin om bijna wekelijks zijn Honda SS 50 in de vernieling te laten draaien. Daar stond dan wel tegenover dat hij na iedere reparatie aan het eind van de straat al wist hoe hard het nu weer kon.

Racen met de kraan dicht Kreidl10

Raadgevingen over inrijden, olie rondpompen en warmdraaien waren aan Pieter niet besteed. De Honda-dealer had dus een goede klant aan hem. Tinus Toerental wist drommels goed dat de brokken zijn eigen schuld waren. Maar hij kón het niet laten ... Nu is Capelle tien jaar ouder en - inderdaad - wijzer. Zijn nog steeds aanwezige snelheidsdrang heeft hij omgebouwd tot race-ambitie. Daarmee kon hij uitstekend terecht bij de Stichting Organisatie Brommer Wegraces (S.O.B.W.). De Kreidler waarmee hij in de Sportklasse uitkomt, heeft hij grotendeels zelf opgebouwd. De overstap van zijn Japanner naar deze Duitser is gemaakt na een lange 'stageperiode'. Eerst ging hij twee jaar lang mee met bevriende 'raceteams' uit de brommerwereld. Peter van den Heuvel, zijn beide zonen Alex en Olaf, en 'overall-teambaas' Jan van Zoelen met zijn zoon Dennis hadden aan Pieter een oplettende hulp bij de wedstrijden. Voor de Vieruursrace in Zandvoort (een leuke 'mini-Endurance'!) was naast Dennis een tweede rijder nodig. Kortom: Pieter zette meteen al verdienstelijke rondetijden neer.


Racen met de kraan dicht Kreidl12

Verschillende raceklassen
In tegenstelling tot de branie van 'vroeger' zuigt Pieter nu informatie op als een spons. Alles wil hij weten; rijtechnieken, bandenkeuze, sproeierbezetting, uitlaten, en preparatie van alle verschillende types racebrommers. Ook de organisatorische en budgettaire kant komen aan bod. Dat hij met een eigen brommer wil gaan racen, staat voor hem vast. In zijn vrienden- en kennissenkring komt hij de meest uiteenlopende bromfietstypes tegen. Aan ervaringen en gegevens dus geen gebrek. In de Automatenklasse kost een Peugeot/Bidalot gewoon erg veel geld. Met een Puch Maxi is echte snelheid technisch moeilijk te realiseren. De Expi-klasse is het snelst, maar financieel niet haalbaar. Bijvoorbeeld: een complete Yamaha TZ 50 of een Honda NSR 50 blok in een 125 cc raceframe kosten alleen al in aanschaf vele duizenden guldens. En dán moet je er nog veel spullen 'rondomheen' hebben. Daarnaast moet je bijna alle kennis zelf opdoen. Omdat een scooter en Pieter Capelle niet bij elkaar passen, blijven alleen de Formule- en de Sportklasse over. Het verschil zit hem in de mate van preparatie. Een wisseling tussen deze twee klassen met dezelfde brommer is redelijk makkelijk.


Racen met de kraan dicht Kreidl11
19 maart 2000, Valkenswaard (foto: Ad Kievit).

Toch maar een Kreidler
De keuze moet dus vallen op een brommer met snelheidspotentieel, maar waarvan de onderdelen een beetje vindbaar zijn, want er gaat natuurlijk regelmatig wat stuk. Zo valt een Minarelli blok al snel af; wel snel, maar ook snel stuk. Een Honda viertakt lijkt een logische keuze. Bij het team van Alex had Pieter al gezien dat je het zo snel mogelijk rijden op een viertakt als sport op zich moet zien. Tegen de tweetakten kun je normaal niet op, zelfs niet met 70 cc (mag nu zelfs 85 cc zijn). Alex mag dan na een 'wetenschappelijke' studie een van de snelste amateur-kleppenrijders zijn: Pieter gaat puur voor de winst op zich. Blijven over: Honda MT/MB, Zundapp, Yamaha en Kreidler. Eigenlijk is in de racerij de enige oude brommer waarover heel veel kennis beschikbaar is als het om snelmaken gaat, een Kreidler. Nog een belangrijke reden: Jan van Zoelen eet Kreidler, drinkt Kreidler en praat Kreidler. Jan is weer 'goed' met Chris Homoet, voor wie de brommers met die liggende cilinders ook al heel lang geen geheimen meer hebben. Jan wil voor een schappelijk prijsje wel een basisracer opbouwen. Als jij goed bent voor een ander, is die het ook voor jou; zo werkt dat immers. Ook Peter en Olaf rijden op een, juist, ja ... Kreidler. Dus altijd makkelijk voor de onderdelen. Gaat er tijdens de race iets stuk, dan is er iets te ritselen.


Racen met de kraan dicht Kreidl13
Een fietscomputer meet de snelheid.

Iets 'regelen'
Iedere wedstrijd weer ziet Capelle kans om echt het maximaal haalbare uit de brommer te persen. Hij rijdt niet alleen snel; hij maakt ook opvallend weinig brokken. Ondertussen gaat het opzuigen van informatie door. Op middelbare scholen dromen leraren van zulke gemotiveerde leerlingen. Het virus van de racetechniek dringt diep door in de aderen. Pieter verruilt al snel zijn metseltroffel voor een baan bij Steengoed Services. Bij dit reparatie en revisiebedrijf in Lienden gaan de gesprekken ook steeds over racen. Door zijn enthousiaste verhalen en (juist niet branie-achtige) opstelling is er al snel iemand die zegt: 'jij kan wel sneller, maar de brommer niet meer? En als er nou eens een cilinder geprepareerd en ge’Ferroseal’d wordt? De volgende stap is de versnellingsbak die gewijzigd wordt, zodat oppakken na schakelen beter gaat. Dan is het weer de primaire vertanding in het blok die door een 'recht' exemplaar vervangen wordt. Het zijn modificaties die pakweg tussen de 250 en 500 Euro per stuk kosten. Dat laat Capelle's salaris niet toe, maar zijn opstelling maakt dat zijn baas Robin wel eens 'iets' regelt, en ook het enthousiasme van collega Robert helpt altijd mee.


Racen met de kraan dicht Kreidl14
Het keurig in elkaar gepopnagelde lekbakje voor de carburateur.

Low budget
Elke cent die Capelle zelf vrij kan maken, spendeert hij aan zijn racer. Elk detail dat hij zelf kan verbeteren pakt hij met beide handen aan. In de zelfgemaakte aluminium steunen voor de voetrusten heeft Pieter geduldig met de hand keurige 'designgaten' staan vijlen. Ook zitten er heel wat uren in het met de hand polijsten. De reglementair voorgeschreven lekbak om de carburateur is bij veel racebrommers een opengesneden oliefles. Die van Pieter is handgeklopt en gepopt uit een plaat aluminium. Wat er met spuitbussen aan lakwerk haalbaar is, is ten volle uitgebuit, want de race-Kreidler is netjes afgewerkt. Hij ziet er leuk uit, in dat Kawasakigroen met wit. Mooi uitzien en presteren gaan bij Pieter hand in hand. Bij de wedstrijd in Staphorst reed hij doodleuk van de achterhoede naar de zesde plaats. Let wel: in de A-groep, dus er zitten er altijd nog een dikke dertig achter hem ... Het kán, racen met low budget en soms zelfs met no budget. Een beetje sponsoring helpt natuurlijk wel. Als u belt en vraagt naar zijn manager krijgt u hem zeker zelf aan de lijn: 06-51155244.


Racen met de kraan dicht Kreidl15
Om gewicht te besparen, werden de voetsteunen en hun bevestiging met de vijl van gaten voorzien.
Back to top Go down
http://www.kreidler.be
 
Racen met de kraan dicht
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Voorbestemd tot racen (deel 1)
» Voorbestemd tot racen (deel 2)
» Voorbestemd tot racen (deel 3)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Magazine article scans :: Dutch Articles-
Jump to: